fakty.wwl

• Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kanalizacja oraz asfalt w Duczkach

Od 20 lat mieszkańcy ulicy Majdańskiej w Duczkach walczą o wykonanie kanalizacji sanitarnej oraz nakładki asfaltowej na tej ulicy. Z nieoficjalnych informacji uzyskanych od urzędnika miejskiego wynika, iż mieszkańcy tej ulicy złożyli już tak dużo podań, że kolejne nie dadzą żadnego efektu. Mimo takiego przekazu postanowiłam osobiście zająć się tą sprawą.

W połowie grudnia 2009 wysłałam e-maila do prezesa PWiK w Wołominie z pytaniem, kiedy nastąpi budowa kolejnego odcinka kanalizacji sanitarnej na ulicy Majdańskiej (pierwszy odcinek 150 mb wykonany został w 2006 roku), ponieważ od pracownika Urzędu Miejskiego w Wołominie otrzymałam informację, że jest to warunek położenia nakładki asfaltowej. Pracownik PWiK w Wołominie poinformował mnie, że przedsiębiorstwo nie ma w swojej bazie ani jednego podania mieszkańców ulicy Majdańskiej z prośbą o wykonanie kanalizacji sanitarnej (przez 20 lat ani jedno podanie nie zostało przekazane z UM do PWiK w Wołominie).

Kilka dni później otrzymałam odpowiedź prezesa PWiK Jacka Klepacza, iż na ulicy Majdańskiej w ramach Funduszu Spójności została wykonana kanalizacja sanitarna od ulicy Małej do rejonu ulicy Azaliowej, a także w 2010 roku PWiK w Wołominie planuje wykonanie przebudowy wodociągu.

Z kolei położeniem nakładki asfaltowej zajmuje się UM Wołomin.

E-mail skierowany był również do radnych i burmistrza miasta i gminy Wołomin. Odpowiedzi udzielili jedynie radny Duczek Marcin Dutkiewicz oraz Igor Sulich. Opisali, jak wygląda sprawa wykupu działek na ulicy Majdańskiej niezbędnych do rozpoczęcia prac kanalizacyjnych i położenia nakładki asfaltowej oraz przesłali mi plan inwestycji, którym potwierdzili, iż na ulicy Majdańskiej nie są planowane na najbliższe lata żadne prace związane z kanalizacją ani tym bardziej z położeniem nakładki asfaltowej, ponieważ nie wszyscy właściciele działek ulicy Majdańskiej mają uregulowany stan prawny nieruchomości.

W drugiej połowie maja 2010 osobiście napisałam podanie w dwóch egzemplarzach o wykonanie kanalizacji sanitarnej oraz o położenie nakładki asfaltowej na odcinku od ulicy Azaliowej do istniejącego asfaltu w miejscowości Mostówka. Każdy mieszkaniec z chęcią podpisał się pod tym podaniem, ponieważ stan tej ulicy jest zmorą mieszkańców od wielu lat. Droga jest nieprzejezdna, jeśli co najmniej raz na dwa tygodnie nie zostanie wyrównana specjalną maszyną. Szczytem dowcipu wykazała się osoba, która zaplanowała wykonanie na tej ulicy progów spowalniających.

Na początku wiosny przejechać w miarę bezboleśnie można ciężarówką lub ciągnikiem, ponieważ samochody lgną w błocie, czego doświadczył również ksiądz wikariusz jeżdżąc „po kolędzie”. Jego auto było wyciągane ciągnikiem.

Z pisma od burmistrza Jerzego Mikulskiego dowiedziałam się, że sprawami związanymi z rozbudową i budową sieci wodociągowej i sieci kanalizacji sanitarnej zajmuje się PWiK ul. Graniczna 1 i w związku z tym nasze podanie zostało przekazane do PWiK w celu umieszczenia inwestycji w „Wieloletnim Planie Rozwoju i Modernizacji Urządzeń Wodociągowych i Urządzeń Kanalizacyjnych na lata 2010-2015”.

31 maja 2010 otrzymałam informację e-mailową od jednego z radnych w odpowiedzi na moje pytania, że jeśli chodzi o „aktualizację planu inwestycji jednym z kryteriów wyboru inwestycji ma być liczba osób, które zgłosiły się z deklaracją przyłączenia do kanalizacji na danej ulicy, dlatego tutaj warto by było jak najwięcej zgłoszeń z Waszej ulicy.(…) Jeśli chodzi o utwardzenie drogi to tutaj mam wrażenie, że już jest zupełna dowolność i brak kryteriów wyboru inwestycji do realizacji”.

Tak więc, jak napisał jeden z radnych, od „widzi mi się Urzędu”, czyli Wydziału Inwestycji zależy, gdzie zostanie położona nakładka asfaltowa, a gdzie nie.

Dwadzieścia lat bezskutecznej walki o kanalizację i asfalt (kiedy nasze wnioski, które składaliśmy w Urzędzie Miejskim nigdy nie zostały przekazane z UM do PWiK) to dosyć długo i mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się doprowadzić sprawę do końca i na ulicy Majdańskiej w końcu pojawi się asfalt.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Popularne w tym tygodniu

Użytkowników : 644
Artykułów : 1665
Zakładki : 34
Odsłon : 1730123
Naszą witrynę przegląda teraz 18 gości 

Redaguje zespół.

Adres redakcji: 05-200 Wołomin, ul. Kościelna 20, II piętro
tel./fax (022) 787 07 11
e-mail: fakty@fakty.wwl.pl

Redakcja nie zwraca tekstów nie zamówionych oraz zastrzega sobie prawo do ich redagowania i skracania.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść płatnych reklam i anonsów.

You are here: fakty.wwl